Pomarańcza- Dyskretna świeżość i cytrusowa słodycz

pomarańcza

Pomarańcza lub jak nazywają ją perfumiarze słodka pomarańcza to jeden z ulubionych zapachów cytrusowych wielu twórców. Słodka, soczysta i wesoła nuta uwodzi i odżywia zmysł węchu. Ma świeżość i lekkość cytrusów z niewielką dozą przyjemnej słodyczy, dlatego jest jedną z najczęściej używanych nut w perfumach. Kochają ją kompozycje kwiatowe, ambrowe czy aromatyczne, które wprost ożywają pod jej rozświetlającym, subtelnym urokiem. Posiada też balsamiczną jakość, dzięki czemu idealnie łączy się z perfumami, w których dominują pachnące żywice. Od dekad pomarańcza podbija serca dyskretną świeżością i cudowną cytrusową słodyczą. Według aromaterapii olejek pomarańczowy bezpośrednio wpływa na ludzką psychikę, wywołując pozytywne reakcje emocjonalne. Lubiana przez twórców perfum jest chętnie wykorzystywaną nutą w esencjach zapachowych męskich i damskich z różnych rodzin olfaktorycznych, gdyż jej słodki, a jednocześnie orzeźwiający ton zachwyca zmysły i budzi tęsknotę za tropikalnymi piaszczystymi plażami i egzotycznymi miejscami. Ponadto doskonale łączy się z innymi nutami cytrusowymi takimi jak cytryna, limonka, grejpfrut, mandarynka, gorzka pomarańcza, pomelo itp. Doskonale współgra również z nutami takimi jak cynamon, goździki, kadzidło, imbir, czarny pieprz, drzewo sandałowe i wetyweria.

Umieszczona w otwarciu eleganckiej wody perfumowanej Giorgio Armani Code wprowadza do jej wszystkich warstw musujące i smakowite tonacje. Sprawia, że obecny w sercu bukiet białych kwiatów emanuje świeżością i słonecznymi refleksami, a spowite miodem drzewo sandałowe w bazie faluje odurzającym urokiem. Natomiast kultowa kreacja Calvin Klein CK Everyone wzbogacona imbirem, nawiązuje do najbardziej znanego kontekstu dla pomarańczy, nasyca zapach jasnością i dostarcza wrażenie świeżo wyciśniętego soku. Hugo Boss The Scent łączy pomarańczę z cierpkimi cytrusowymi niuansami, skórą i wytrawnym drewnem, aby uzyskać bardziej surowy i rześki charakter. Niewiele zapachów ukazuje czarującą stronę pomarańczy tak dobrze, jak Yves Saint Laurent MYSLF. Słodkie cytrusy łączą się z ostrością geranium i mrocznymi aspektami paczuli, a przez całą kompozycję przewija się napięcie pomiędzy świeżą pomarańczą, kwiatami i drzewami ozdobionymi cząsteczką ambrofixu.

Charakterystyka i pochodzenie

Słodka pomarańcza to hybryda mandarynki Citrus reticulata i pomelo Citrus maxima. Jest to owoc uprawny, który nie rośnie na wolności, ale drzewo pomarańczowe jest najczęściej uprawianym drzewem owocowym na świecie! Do Europy trafiła ze Wschodu w XI w., a po raz pierwszy wspomniano o niej w pisanej literaturze chińskiej w 314 roku p.n.e. Wiek XV to okres, w którym pomarańcze rozprzestrzeniły się na cały świat, a ludzie zaczęli je lubić ze względu na ich słodki, uwodzicielski smak. Ciekawym faktem jest, że to Krzysztof Kolumb przywiózł ze sobą pestki pomarańczy i to on faktycznie sprowadził na Karaiby ten popularny europejski cytrus. W języku chińskim słowo oznaczające pomarańczę brzmi bardzo podobnie do chińskiego słowa „bogactwo”, dlatego ten słoneczny owoc używany jest jako symbol szczęścia i dobrobytu podczas obchodów chińskiego Nowego Roku. W sanskrycie słowo to jest synonimem słowa „pachnący”. Przez wieki pomarańcze były dostępne tylko dla najbogatszych i najpotężniejszych warstw społeczeństwa. Obecnie największymi producentami owocu są Chiny, Brazylia i USA. Czy wiesz, że tylko 20% całkowitych zbiorów pomarańczy na świecie sprzedaje się w postaci całych owoców? Co zaskakujące, przetworzone produkty stanowią aż 80% całkowitych zbiorów pomarańczy i obejmują one sok pomarańczowy, ekstrakty i przetwory.

Produkcja i zastosowanie olejku z pomarańczy w perfumerii

Olejek eteryczny pomarańczy otrzymywany jest poprzez tłoczenie skórki owocu na zimno. Wyciśnięty olej ma kolor od bladożółtego do ciemnopomarańczowo- brązowego. Olejek posiada słodki, lekki i świeży, owocowy aromat i smak, bardzo przypominający zapach skórki słodkiej pomarańczy. Perfumiarze używają go głównie jako nuty głowy, ale dobrze komponuje się z innymi nutami zapachowymi. Jego zapach jest rozpoznawalny, jasny i optymistyczny dla każdego, przypominając wiele letnich i cieplejszych dni. Idealnie komponuje się z innymi owocami cytrusowymi, ale także z ciepłymi, pikantnymi nutami, takimi jak goździki i cynamon, a także innymi: cedrem, drzewem sandałowym, lawendą, wetywerią i kadzidłem. Podobnie jak wiele olejków, tą pachnącą esencję można znaleźć również w postaci syntetycznej. Kluczową substancją aromatyczną w olejku ze słodkiej pomarańczy jest coś, co nazywa się d-limonenem. Niestety dla niektórych osób jest on również środkiem uczulającym, co oznacza, że ​​musi być wymieniony na etykietach.

Oprócz najpopularniejszej słodkiej pomarańczy w przemyśle perfumeryjnym stosowane są trzy inne rodzaje owocu: pomarańcza gorzka, pomarańcza czerwona i mandarynka. Gorzka pomarańcza używana jest głównie do ekstrakcji słynnych nut kwiatu pomarańczy i neroli. Olejek z gorzkiej pomarańczy ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, gdyż doskonale komponuje się ze słodką pomarańczą i grejpfrutem, a jego intensywniejszy cytrusowy aromat dodaje charakteru różnym kwiatowym kompozycjom dla kobiet i mężczyzn. Czerwona pomarańcza ma bardzo słodki smak i aromat oraz zawiera owocowe nuty malin. Jej charakterystyczny aromat doskonale współpracuje z lawendą, kadzidłem, geranium, grejpfrutem, mandarynką, neroli, różą, cytryną, szałwią, mirrą i nutami korzennymi. W branży wykorzystuje się ją głównie ze względu na właściwości podnoszące na duchu i poprawiające nastrój. Mandarynka ma soczysty i słodki aromat z lekką nutą miodu. Jest bardzo popularna w przemyśle perfumeryjnym ze względu na aromatyczne cechy skórki, wykorzystywane do ekstrakcji słynnego intensywnego i esencjonalnego olejku mandarynkowego. Oprócz innych nut cytrusowych mandarynkowa nuta dobrze łączy się z pikantnymi nutami, takimi jak gałka muszkatołowa, cynamon i goździki.

Kluczowe korzyści zdrowotne olejku pomarańczowego:

  • Poprawia układ odpornościowy - znany jest ze swojej zdolności do zwalczania komórek nowotworowych, a także ze swoich właściwości chemoprewencyjnych.
  • Silne właściwości antybakteryjne - zapobiega rozprzestrzenianiu się groźnej bakterii E. Coli i zatrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii Salmonella.
  • Naturalny środek równoważący hormony - może pomóc wykluczyć hormony stresu, takie jak kortyzol.
  • Świetne właściwości czyszczące – oprócz naturalnego, czystego i świeżego aromatu, rozcieńczony olejek pomarańczowy może być również stosowany jako świetny środek do czyszczenia domu.
  • Pomaga w walce z nadciśnieniem – poprawia przepływ krwi i zwalcza nadciśnienie; olejek pomarańczowy jest naturalnym lekarstwem na wysokie ciśnienie krwi.
  • Poprawia libido – esencja z pomarańczy od wieków znana jest jako silny afrodyzjak.
  • Naturalny środek przeciwbólowy – szczególnie skuteczny przy bólach głowy i objawach PMS.
  • Jeden z najpopularniejszych olejków przeciwzapalnych.
  • Właściwości przeciwskurczowe.
  • Naturalny środek uspokajający - pomaga zrelaksować się po długim i stresującym dniu pracy.

Oprócz szerokiego spektrum właściwości leczniczych olejek pomarańczowy wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym dla dodania smaku napojom, deserom itp. Ma też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym w balsamach do ciała, mydłach, kremach i dezodorantach. Jego właściwości przeciwstarzeniowe i wypełniające zmarszczki sprawiają, że jest częstym wyborem do produkcji różnorodnych serum i zabiegów na twarz.

Piękno prostych rzeczy

Pomarańcza jest wszechobecna w perfumerii. Łatwo dajemy się oczarować oudowi, gardenii i frangipani czy innym bardziej ekstrawaganckim nutom, ale pomarańcza w większości nie budzi romantycznych fantazji. Z drugiej strony najciekawsze składniki w palecie perfumiarzy to te najczęstsze, ponieważ nie tylko pozwalają na szeroką gamę efektów, ale wymagają od twórców innowacyjności. W olejku pomarańczowym wszystkie aspekty są w równowadze i pachną soczystym, słodkim naturalnym owocem, nadając zapachom mieniącą się aureolę.

Perfumy z nutą pomarańczy, które rozjaśnią Twoje dni: