Kwiat pomarańczy (Citrus Aurantium, Amara) to jedna z ulubionych nut zapachowych wszystkich miłośników perfum i perfumiarzy, którzy lubią łączyć ją z hesperydowymi i cytrusowymi nutami w wielu nowoczesnych kompozycjach perfumeryjnych. Może występować w każdej rodzinie i dodawać szczególnego akcentu do niemal każdego akordu. Otrzymuje się ją z kwiatów drzewa gorzkiej pomarańczy (Citrus bigaradia), które jest jednym z najbardziej przydatnych w perfumerii. Każda jego część dostarcza interesującego surowca. Kwiaty dostarczają absolutu kwiatu pomarańczy i olejku neroli, liście i delikatne pąki dają petitgrain, a skórka owoców zawiera cudownie bogaty i złożony olejek z gorzkiej pomarańczy. Różnica pomiędzy tymi esencjami polega tylko na procesie uzyskania zapachu. Jeśli lubisz delikatność i świeżość, możesz cieszyć się kwiatem pomarańczy w Giorgio Armani My Way i Yves Saint Laurent Libre. Jeśli Twój nastrój jest bardziej zmysłowy, Armani Code i Mugler Angel Elixir będą pasować do tego motywu.
Kwiat pomarańczy i neroli ekstrahuje się z kwiatów, przy czym różne metody ekstrakcji określają rodzaj i właściwości zapachowe powstałych olejków. Olejek z kwiatu pomarańczy ekstrahuje się lotnymi rozpuszczalnikami, a neroli poddaje się destylacji z parą wodną. Pierwszy z olejków jest ciepły, jaśminowy, ze słodkimi winogronowymi niuansami i akcentem indolowym o wyraźniejszym pomarańczowym odcieniu. Natomiast neroli jest bardziej zwiewną, bardziej zieloną i ostrzejszą esencją o miodowo-kwiatowych aspektach. Z owoców drzewa wytwarza się olejek z gorzkiej pomarańczy, a jego liście nadają musującej zieleni olejkom petitgrain.
Drzewo gorzkiej pomarańczy było uprawiane głównie w krajach Bliskiego Wschodu i kiedy otworzyły się szlaki handlowe, sprowadzono je do Europy. Szał na jego kwiaty rozprzestrzenił się w Arabii na Imperium Islamskie i Hiszpanię. Ponieważ ta słoneczna roślina jest zbyt delikatna, aby ją destylować, Arabowie ulepszyli grecki system destylacji, oddzielając kwiat od jego lotnych składników. Dopiero w XI wieku gorzka pomarańcza została sprowadzona przez krzyżowców do innych krajów Europy, począwszy od Sycylii, a następnie do Prowansji. Czy wiesz, że nazwa „neroli” pochodzi od małego włoskiego miasteczka niedaleko Rzymu i mieszkającej tam pięknej księżnej Orsini, znanej również jako Anna Maria de la Tremoille, z pochodzenia Francuzki, zakochanej w jego zapachu, który wypełniał powietrze wiosną. Była pierwszą osobą, która destylowała kwiaty pomarańczy w celu uzyskania olejku eterycznego, którego używała do perfumowania ubrań, rękawiczek i ciepłych kąpieli. Anne Marie Orsini wywołała zupełne szaleństwo miejscowej ludności, niemogącej się oprzeć temu wspaniałemu aromatowi z wyraźnymi nutami kwiatowymi. Inną postacią znaną z historii faworyzującą ten upojny kwiat była księżna Braccio.
Olejki neroli i kwiatu pomarańczy należą do najważniejszych składników perfumerii, ozdabiając górne akordy szyprowych kompozycji. Wnoszą świeży charakter do kwiatowych bukietów i tworzą korpusy klasycznych wód toaletowych dla mężczyzn. Cała rodzina kwiatowo-orientalnych zapachów została stworzona wokół połączenia bujnego kwiatu pomarańczy i ciepłego akordu wanilii, heliotropu, piżma i orientalnych balsamicznych nut. Pomysł ten został po raz pierwszy zbadany przez Coty w zapachu L`Origan, a następnie przez piękny Guerlain L`Heure Bleue. Neroli idealnie nadaje się do projektowania mieszanek omszonych i świeżych morskich kompozycji, podczas gdy dymne akcenty absolutu kwiatu pomarańczy nadają mu złożoności i dramatyzmu, który dobrze rozwija się w podobnie przyprawionych, ozdobionych kadzidłem perfumach.
Olejek neroli lub olejek z kwiatu pomarańczy jest obecnie produkowany głównie na południu Francji oraz we Włoszech, Tunezji, Maroku, Libii, Algierii i Haiti. Olejki francuskie i tunezyjskie przodują w jakości tego uwodzicielskiego i orzeźwiającego zapachu. Tak więc słynna marka perfum Guerlain ma w Tunezji swoją posiadłość z drzewami gorzkiej pomarańczy. Olejek Haiti jest zupełnie inny, ponieważ wytwarza się go z kwiatów gorzkiej pomarańczy i pozostałości kwiatów drzewa grejpfrutowego. Ma ciekawe odcienie i nie służy jako substytut, ale jako modyfikator zapachu w wielu perfumach. Istotne jest, żeby kwiaty neroli destylować natychmiast po zerwaniu, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu spowodowanego ich gniciem. Zatem sama produkcja olejku musi być szybko przeprowadzona i profesjonalnie monitorowana. Z tego powodu wielu perfumiarzy lubi osobiście nadzorować proces otrzymywania tej cennej substancji.
Olejek neroli jest używany do celów perfumeryjnych od dziesięcioleci. Jest jasnożółty, ma nieodparte właściwości kwiatowe i świeżość cytrusów, dlatego stanowi doskonałą nutę głowy wielu perfum. To jedna z trwalszych nut górnych, stosowana również jako naturalny utrwalacz, jeśli perfumiarz chce maksymalnie przedłużyć trwałość świeżej nuty perfum. Doskonale komponuje się z nutami hesperydowymi, ale wyjątkowo dobrze łączy się także z nutami kwiatowymi. Dla przedłużenia trwałości tego doskonałego zapachu przeznaczonego zazwyczaj na wiosnę/lato, neroli należy połączyć z trwalszymi nutami środkowymi i niższymi. Obecny zarówno w perfumach damskich, jak i męskich, oprócz róży, jaśminu i ylang-ylang, neroli to jedna z najpopularniejszych nut perfumiarzy na całym świecie, gdzie spotykamy ją jako wiernego towarzysza akordu białych kwiatów, z którymi tworzy nierozerwalną całość yin-yang.
Jedną z roślin najbardziej przypominających zapach kwiatu pomarańczy, która nie należy do rodziny cytrusów, jest robinia akacjowa. Zwykle zaczyna
kwitnąć późną wiosną i wczesnym latem, dostarczając aromatu o oszałamiającym blasku. Kwiaty robinii akacjowej posiadają nutę kokosa, z delikatniejszymi
nutami indolowymi niż kwiat pomarańczy, ale kiedy kwiaty wybuchną w pełnym rozkwicie, efekt jest urzekający. Podobnie jak kwiaty pomarańczy są jadalne,
można je kandyzować i robić z nich dżemy. Kolejnym siostrzanym zapachem jest glicynia. Różne odmiany tej rośliny pnącej mają różne aromaty, ale
podobieństwo do słodkiego kwiatu pomarańczy łączy je wszystkie. W perfumerii, jeśli ktoś chce stworzyć akord glicynii, zaczyna od kwiatu pomarańczy
i dodaje odrobinę brzoskwini. Na koniec warto też wspomnieć o roślinie, która nazywa się filadelfos. Jej woń jest tak zbliżona do kwiatów pomarańczy,
że nazywa się ją nawet sztucznym kwiatem pomarańczy. Kwiaty są białe i kwitną tylko przez krótką chwilę, ale kiedy to robią, pachną tak jakby samo
stanie obok krzewu perfumowało skórę. Ich zapach również ma w sobie coś z jaśminu, ale nie jest to roślina kwitnąca nocą, więc ta zastępcza pomarańcza
jest delikatniejsza w stosunku do czystych indoli. Tak czy inaczej, jest to popularna roślina ozdobna rosnąca w miastach, a jej poszukiwanie to węchowa
przyjemność, która nie ma sobie równych.
Poznaj zapachy z nutą kwiatu pomarańczy: