Jaśmin i róża to dwa kamienie węgielne perfumerii. Jeśli róża jest królową kwiatów, to jaśmin jest królem. Ogromna liczba zapachów zawiera gdzieś w swojej budowie rodzaj jaśminu. I nic dziwnego, że jesteśmy uzależnieni, ponieważ zapach jaśminu od wieków zachwyca i inspiruje ludzką cywilizację. Od czasów starożytnych kwiaty jaśminu były cenione za swoje właściwości przeciwdepresyjne, przeciwzapalne, relaksujące, a nawet afrodyzjakalne. Ich zapach jest mocny, najsilniejszy w nocy, dlatego nadaje bogactwo i intensywność kompozycjom perfum. Nuta jaśminu jest słodka, kwiatowa z seksowną piżmowością. Absoluty jaśminowe (oleiste płyny powstałe w wyniku maceracji kwiatów jaśminu), mają swój własny charakter, niektóre pachną leczniczo, inne słodko, trochę piżmowo, a jeszcze inne zielono.
Jaśmin należy do rodziny Oleaceae i pochodzi z Himalajów. Mało kto wie, że należy do rodziny oliwek. Mnisi buddyjscy wykorzystują ten pachnący kwiat do ozdabiania świątyń, a także do przygotowywania pachnącej herbaty i aromatycznych napojów. Jest dość powszechny w Indiach, Chinach i na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzenił się do Francji, Włoch i Wielkiej Brytanii. Najbardziej pożądany jest jaśmin z Grasse. Specyficzny mikroklimat tego regionu Francji nadaje mu niepowtarzalny zapach, który odróżnia go od innych kwiatów jaśminu. Ponieważ uprawa jest zarówno kosztowna, jak i trudna, w przemyśle perfumeryjnym stosuje się obecnie mniej wyrafinowane odmiany. W rzeczywistości istnieje ponad 200 gatunków jaśminu, ale perfumiarze cenią dwóch członków pięknej rodziny o białych kwiatach. Pierwszym z nich jest Jasminum grandiflorum, co tłumaczy się jako jaśmin wielkokwiatowy. Drugi to Jasmine sambac, znany również jako jaśmin arabski, choć w tym przypadku jest to myląca nazwa, ponieważ pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Aromaterapeuci i perfumiarze uważają olejek jaśminowy za jeden z najcenniejszych i niewątpliwie najdroższych olejków eterycznych na świecie. W połowie XVI wieku nazwano go po prostu „La Fleur”, kwiat, ze względu na jego zmysłowy, bogaty, ciepły, narkotyczny i zwierzęcy zapach.
Być może zapach jaśminu otrzymał w literaturze światowej więcej superlatyw niż jakikolwiek inny aromat. Jego egzotyczny i uwodzicielski charakter ma długą i znakomitą historię w niezliczonych starożytnych kulturach, sięgającą chińskiej dynastii Sung (960-1279 n.e), kiedy był uważany za symbol kobiecej czułości, a w Indiach za symbol niebiańskiej nadziei. Jaśmin jest ceniony jako zapach miłości w tradycjach hinduskich i muzułmańskich. Nazwa jaśmin ma pochodzenie perskie i oznacza pachnący kwiat. Według Ksenofonta Persowie zasadzili go w swoich ogrodach o niezrównanej urodzie. Żywopłoty z róż, jaśminu i bzu, nasycone fiołkami, tworzono tylko dla bogów i ich przedstawicieli na ziemi. W kulturze Wschodu dzieciom płci żeńskiej często nadaje się imię Jasmine, co oznacza: dar od Boga.
Według mitologii indyjskiej bóg miłości Kama wbijał płatki kwiatu jaśminu w czubki swoich strzał, aby wzbogacić przeszywające serca i przeniknąć je zapachem miłości. W Chinach jaśmin polewano na Nowy Rok, dodawano do herbaty dla poprawy smaku i wmasowywano we włosy dziewcząt. Kleopatra, wielka egipska królowa, kąpała żagle swoich statków w olejku jaśminowym, aby wiatr pachniał cudownie i przyciągał uwagę dowódcy wojsk Marka Antoniusza jeszcze przed wypłynięciem do portu rzymskiego. Jaśmin dotarł do Europy przez egipską oazę Fayoum, gdzie został przekazany przez Maorysów. Nawiasem mówiąc, ta urocza roślina może dorastać do 2 metrów wysokości, ma gęste liście i białe odurzające kwiaty w kształcie gwiazdy. Kwitnie od czerwca do października, a w łagodniejszym klimacie może kwitnąć nawet w listopadzie.
Kwiaty zbiera się tylko dwa razy w roku, w godzinach od 4:15 do 7:30. Uważa się, że w tym czasie siła działania olejku i jego walory zapachowe są największe. Zebrana ilość reprezentuje pełne roczne zbiory, z których wydobywa się cenny olej tzw. absolut, przy użyciu unikalnej techniki enfleurage. Na kilogram cennego absolutu potrzeba około pięciu milionów kwiatów, czyli 1200 kg. Jak wygląda proces produkcji? Szklane ramki są natłuszczane i posypywane kwiatami, które wymienia się do momentu, aż baza przesiąknie zapachem. Następnie tłuszcz usuwa się za pomocą specjalnego rozpuszczalnika, pozostawiając jedynie czysty olejek eteryczny, którego litr kosztuje około 60 000 dolarów. Kiedy rozpuszczalnik odparowuje z masy płatków, powstaje półstała masa zwana betonem. Jest to substancja przypominająca wosk o długim okresie przydatności do spożycia; a na jeden kilogram tego betonu potrzeba aż 400 kilogramów kwiatów. Oznacza to, że do wyprodukowania jednego mililitra (1 ml) absolutu potrzeba około 8000 ręcznie zbieranych kwiatów, dlatego jest on tak niezwykle drogi. Ze względu na wysoką cenę jaśmin stał się symbolem statusu, oznaką luksusu i łagodnej dekadencji.
Ale jaśmin można również odtworzyć syntetycznie z innymi aromatyczno-chemicznymi wersjami białych kwiatów i dodać odpowiednie składniki, aby stworzyć akord. Chociaż perfumiarze i koneserzy zawsze będą wyjaśniać, że prawdziwe rzeczy są najlepsze, jeśli chodzi o jaśmin, i dlaczego domy perfumeryjne, które go używają, tak chętnie dzielą się swoimi pachnącymi historiami. Jeśli chcesz poczuć wspaniałość jaśminu, sięgnij po antologię Chanel No 5. W jednym mililitrze perfum znajduje się dokładnie 10 600 kwiatów. Fakt, że olejek pachnie inaczej na każdej skórze, skłonił Coco Chanel do wybrania jaśminu jako głównej nuty swoich perfum i do wypowiedzenia słynnego zdania, że każda kobieta powinna pachnieć nie kwiatami, ale sobą. Perfumy bez nuty jaśminu w swoim składzie są dość rzadkie w przemyśle perfumeryjnym. Jednak nie wszystkie jaśminy są sobie równe, a wśród producentów perfum panuje zacięta konkurencja w zakresie jakości tego kwiatu. Absolut jaśminu opłaca się nawet w najmniejszych ilościach, ponieważ pomimo wysokiej ceny nadaje kompozycjom niesamowitą pełnię i jakość. Chociaż istnieje ponad 200 gatunków, najbardziej pożądane są dwa z tej pięknej jaśminowej rodziny.
Pierwszym z nich jest Jasminum grandiflorum, tłumaczony jako jaśmin o dużych kwiatach, który uprawiany jest na plantacjach słynnego Grasse we Francji. Ponieważ plantacje są w dużej mierze kontrolowane przez dom Chanel, ten kwiat jest czasami nazywany po prostu jaśminem z Grasse. Swoją drogą region Grasse to jeden z nielicznych obszarów geograficznych, gdzie jaśmin można uprawiać na świeżym powietrzu, nic więc dziwnego, że kwiat występuje tam już od XVII wieku. Dawno temu garbarze w Grasse używali pachnących olejków jaśminowych do wyrobu rękawiczek przeznaczonych dla szlachty i z czasem technika ta wyniosła region Grasse do rangi światowej stolicy perfum. Kolejnym cennym członkiem rodziny jest jaśmin sambac, znany również jako jaśmin toskański lub arabski. W Indiach jaśmin sambac uważany jest za kwiat miłości, a jego słodka, odurzająca woń podobno wyłącza mózg i otwiera serce.
Ciekawostka: jaśmin jest uważany za rodzaj afrodyzjaku! Jego niezwykły wpływ na mózg przypisuje się cząsteczce zwanej indolem, która występuje w
ogromnych ilościach w nutach zwierzęcych. Wysyła wiadomości do obszaru mózgu, który reguluje emocje, usuwając ponure nastroje i uwalniając podświadome
pragnienia. Dlatego zaczęto go też nazywać olejkiem optymizmu, radości i ekstazy.
Jeśli chcesz, aby jaśmin skradł Twoje zmysły, zapoznaj się z perfumami, które zawierają jego hipnotyzującą nutę: