Produkcja perfum nie jest łatwym zadaniem. Można ją podzielić na dwie części: pierwsza wymaga wymyślnego umysłu, który obejmuje tworzenie kombinacji nut i doskonalenie harmonii między nimi, a druga to faktyczne tworzenie perfum – lub masowa produkcja na rynek perfumeryjny.
Proces ten może trwać latami, ponieważ nuty zapachowe mogą być trudne do połączenia w odpowiednią mieszankę i często muszą być „postarzone”, aby zostały ukończone i zapewniły klientowi jak najlepsze wrażenia. Aby stworzyć kuszące perfumy (lub wodę kolońską i wodę toaletową), wykwalifikowany perfumiarz musi skomponować perfumy zgodnie z wytycznymi, których zażądała pewna firma. Przez większość czasu te firmy to słynni giganci Haute couture, którzy chcieliby zapachu potrafiącego wywołać określone emocje w użytkowniku, a może nawet komplementując jego odzież lub akcesoria. Teraz perfumiarz ma za zadanie połączyć mnóstwo nut w akordy lub kolekcje nut sklasyfikowanych jako dolne, środkowe i górne. Każdy akord musi być perfekcyjny sam w sobie i musi doskonale łączyć się z innymi (lub, jak chce perfumiarz), aby uznać miksturę perfum za skończoną.
Po zakończeniu pracy twórczej przemysł perfumeryjny przejmuje kontrolę nad wytwarzaniem perfum. W dawnych czasach trzeba było szukać odpowiednich składników – iść na pole lawendy i zebrać trochę kwiatów, a może handlować z lokalnym handlarzem przypraw, aby zdobyć tak potrzebny cynamon. W dzisiejszych czasach wszystko masz już do dyspozycji – wystarczy sprawdzić na komputerze, czy masz na stanie potrzebny składnik, a nawet jeśli nie, możesz go łatwo wymienić na inny. W dawnych czasach nierzadko można było znaleźć zapachy pochodzące od zwierząt. W związku z tym wiele z nich musiało zostać poświęconych, abyśmy ładnie pachnieli. Oczywiście najlepiej jest tego teraz unikać, dzięki naukowo opracowanym nutom, które mogą w większości naśladować ich prawdziwe odpowiedniki.
Następnie zapachy trzeba wydobyć z roślin i innych materiałów. Opierając się na podstawach wymyślonych przez starożytnych, średniowiecznych i niektórych współczesnych naukowców, takich jak ekspresja, enfleurage, maceracja, destylacja z parą wodną, ekstrakcja rozpuszczalnikiem i gotowanie, olejki eteryczne są pozyskiwane z wielu materiałów. Na przykład, aby zrobić 15-mililitrową butelkę różanych perfum, trzeba wyekstrahować olejki z 660 róż. To dlatego rynek perfum jest wciąż podatny na susze i pożary – ilość potrzebnych kwiatów jest tak duża, że każdy kwiatek się liczy. Proces ekstrakcji jest prawdopodobnie zakończony jeszcze przed wytworzeniem formuły perfum, ponieważ procesy te są teraz zautomatyzowane.
Teraz nadszedł czas, aby połączyć nuty i stworzyć perfumy! Wszystkie wybrane nuty zapachowe miesza się we wcześniej ustalonych stężeniach, aby odtworzyć potrzebną recepturę, a następnie dodaje się alkohol w celu rozcieńczenia olejków eterycznych. Ilość alkoholu dodana do tej mieszanki olejków określa jej moc – więcej alkoholu daje słabszy zapach, który słabiej utrzymuje się na skórze. Na przykład, jeśli stężenie olejków eterycznych wynosi około 15-40 procent, mieszanina to Extrait de Parfum, 15-20 procent to woda perfumowana, woda toaletowa 5-15 procent, a jeśli jest najniższa, 2-4 procent to mówimy o wodzie kolońskiej. Posiadanie bardziej skoncentrowanej mieszanki nie zawsze jest lepsze, więc wybieraj zgodnie ze swoimi potrzebami i pozwól im być twoim przewodnikiem.
Perfumy są już prawie gotowe, ale trzeba je jeszcze dopracować. Dodany olejek eteryczny i alkohol muszą trwale związać się z pojemnikami w procesie zwanym starzeniem się perfum. Perfumy pozostają przez kilka miesięcy do roku w zimnym, ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu perfumiarz zostaje wezwany, aby przetestować stare perfumy i sprawdzić, czy nadają się do pakowania w butelki. Jeśli odpowiedź brzmi tak, są one filtrowane, butelkowane, pakowane, a następnie transportowane do sklepu, czekając na swojego idealnego właściciela.