Odkryj, co jest sekretem w tworzeniu i wytwarzaniu markowych perfum, które niezwykłym zapachem czarują każdego dnia.
Jeśli oglądałeś film „Perfume: The Story of a Murderer”, to byłeś świadkiem najstarszych metod tworzenia perfum-enfleurage, poza kilkoma dość makabrycznymi scenami.
Ludzie próbowali ukryć swój zapach ciała tak długo, jak długo istnieją. Nie ma oficjalnych danych o tym, kiedy dokładnie zaczęły powstawać perfumy, ale istnieją dowody sięgające starożytnego Egiptu.
Egipcjanie początkowo używali perfum na ceremonie religijne, paląc kadzidło i aromatyczne zioła, takie jak dziąsła, kadzidło i mirrę. Egipscy królowie używali także aromatów do celów kosmetycznych, smarując się pachnącym olejem i nazywając go „potiem boga słońca”.
Najstarsze perfumy, jakie kiedykolwiek odkryto, mają wiek ponad 4000 lat i znajdują się na Cyprze. Pierwsza perfumiarka-kobieta o imieniu Tapputi, została zidentyfikowana w Mezopotamii. Jej historia ma ponad 3000 lat.
W tamtych czasach perfumy były oparte na oleju, w przeciwieństwie do nowoczesnych zapachów opartych na alkoholu. Surowce używane do produkcji perfum odgrywały wtedy bardzo ważną rolę w tworzeniu szlaków handlowych.
Po Starożytnym Egipcie, Persji, Cesarstwie Rzymskim i Chinach średniowieczna Europa również złapie szał perfum. W okresie od XII do XVI wieku wśród średniowiecznych Europejczyków panowało powszechne przekonanie, że nieprzyjemny zapach może przenosić choroby, czyli tak zwaną teorię miazmatu. Nosili otwartą skrzynkę z kulką wypełnioną wonnymi materiałami, która „uratowałaby” ich od rozprzestrzeniania się chorób. W tym czasie w XIV wieku powstały pierwsze europejskie perfumy na bazie alkoholu pod rządami królowej węgierskiej.
Od najdawniejszych czasów wytwarzanie perfum znacznie się zmieniło, przekształcając go w przemysł warty miliardy dolarów, a szacuje się, że po 2024 r. będzie on wart około 92 miliardów dolarów.
Produkcja perfum obejmuje następujące procesy: gromadzenie, wydobywanie, mieszanie i starzenie. Oczywiście nie obejmuje to całej kreatywności, która wchodzi w skład samej formuły perfum, a także projektu butelki.
Gromadzenie
Zanim rozpocznie się wydobywanie olejków zapachowych, należy zebrać wszystkie surowce, naturalne składniki, takie jak kwiaty, przyprawy, owoce, gumy, żywice itp. Luksusowa marka Chanel posiada własne plantacje kwiatów w stolicy świata perfum; Grasse we Francji, aby zapewnić, że nigdy nie zabraknie wybranych kwiatów do perfum.
Niektóre surowce, takie jak konwalia, nie produkują oleju, więc muszą być produkowane chemicznie, aby odzwierciedlić zapach kwiatu.
Czy wiesz, że potrzebujesz około 6000 róż w butelce francuskich perfum 100 ml?
Ekstrakcja
Po zebraniu wszystkich surowców z całego świata przychodzi czas na wydobycie z nich olejów.
Oto niektóre z najbardziej popularnych technik ekstrakcji olejów zapachowych stosowanych obecnie:
Zimna ekstrakcja
Ekstrakcja na zimno jest techniką, która wiele z nich dotyczy produkcji oliwy z oliwek, ale jest również popularną metodą ekstrakcji olejków perfumeryjnych. Stosuje się go głównie z nutami cytrusowymi (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, mandarynkowy, limonkowy itp.), Ponieważ ich świeży i lekki zapach nie przetrwałby żadnego zabiegu związanego z ciepłem. W trakcie tego procesu na powierzchni skór cytrusowych powstają liczne dziury, które następnie mechanicznie tłoczone w celu ekstrakcji oleju zapachowego.
W dzisiejszych czasach ekstrakcja na zimno jest nadal jedną z najszerzej stosowanych metod ekstrakcji cytrusowych esencji eterycznych, ponieważ jest tania i zapewnia bogate zbiory. Jest to również powód, dlaczego cytrusowe olejki eteryczne należą do najtańszych na rynku.
Destylacja
Destylacja to nie tylko popularna technika produkcji alkoholi, ale także ekstrakcji zapachów z różnych roślin, kwiatów i owoców.
Istnieją trzy różne rodzaje destylacji:
Destylacja z parą wodną: składniki są podgrzewane w rozpuszczalniku wodnym, a olejki eteryczne są wydobywane przez przechodzenie pary przez nie. Destylacja z parą wodną jest często stosowana do ekstrakcji zapachów kwiatów, liści i łodyg.
Destylacja na sucho: w tym przypadku proces jest podobny, ale składniki są ogrzewane bezpośrednio, bez użycia wody. Metoda ta jest często wykorzystywana do ekstrakcji bursztynu i różnych nut drzewnych, w ten sposób dodając specyficzny efekt „dymu”.
Frakcjonowanie: Jest to metoda, w której różne składniki surowca mogą być wybrane przez destylację. W ten sposób perfumiarz może w pewnym stopniu kontrolować proces, wybierając charakterystyki wyniku. Pomimo wyższej ceny metoda ta jest szeroko stosowana wśród perfumiarzy, ponieważ w ten sposób można wyeliminować niepożądane zapachy, tworzenie wyjątkowej zapachu perfum.
Maceracja
Maceracja jest jedną z najczęściej stosowanych metod ekstrakcji zapachów. Jest to technika, w której surowiec rozcieńcza się w rozpuszczalniku (takim jak eter dimetylowy), który ekstrahuje pachnące składniki. Związek aromatyczny jest ekstrahowany przez obróbkę próżniową, w której rozpuszczalnik jest usuwany do ponownego użycia. Jest to popularna technika ekstrakcji składników perfum z roślin odpornych na destylację z parą wodną, a także roślin, których aromatyczne nuty są zbyt delikatne i mogą być łatwo zniszczone po podgrzaniu.
Wśród najbardziej pretensjonalnych roślin, których aromaty są ekstrahowane tą metodą; żonkil, kwiat pomarańczy, akacja i jaśmin. Najczystsza i najbardziej skoncentrowana postać olejku eterycznego-absolut jest wyodrębniany poprzez macerację.
Enfleurage
Unikatowa metoda enfleurage jest jedną z najstarszych technik produkcji perfum. Jest to proces obejmujący tłuszcz zwierzęcy (nasycony), najczęściej smalec lub łój. Dzięki tej metodzie kwiaty są „ubierane” w warstwę tłuszczu zwierzęcego, co stanowi początek długiego procesu, podczas którego pachnące składniki stopniowo przechodzą z surowca roślinnego do tłuszczu zwierzęcego. Istnieją dwa główne rodzaje enfleurage; zimny i ciepły. W zimnym enfleurage, proces odbywa się w temperaturze pokojowej przy minimalnej zewnętrznej interwencji. Przy ciepłym enfleurage, proces odbywa się w nieco wyższej temperaturze, która pomaga lepiej wchłonąć tłuszcz przez roślinę.
Enfleurage służy do ekstrakcji nut zapachowych z delikatnych surowców, takich jak kwiaty pomarańczy, jaśmin i tuberoza. Pomimo tego, że jest niezwykle oszczędny w stosunku do surowca, jest rzadko używany, ponieważ nie jest ekonomicznie efektywny, jeśli chodzi o czas potrzebny na jego pomyślne wykonanie i jakość produktu końcowego.
Mieszanie
Po wszystkich olejkach zapachowych zostały z powodzeniem wydobyty, nadszedł czas, aby połączyć je ze sobą, zgodnie z formułą twórcy perfum. Perfumy mogą składać się z setek składników i może minąć lata, zanim opanują swoją formułę. Po zmieszaniu olejków zapachowych miesza się je z alkoholem, którego stężenie zależy od rodzaju wytwarzanego zapachu. Woda toaletowa będzie miała większy procent alkoholu w przeciwieństwie do wody perfumowanej.